Radongass
Kort om måling og tiltak
Om radon
Radon er en gass som siver opp av bakken og avgir radioaktiv stråling. Den finnes i jordluft, og spesielt i områder med mye granitt.
Radon ble oppdaget i 1898 og fikk navnet Radon i 1923. Det var altså lite kjennskap til radon og problematikken rundt gassen da mange bygg i Norge ble oppført. Heldigvis var de gamle husene trekkfulle, og radongassen forsvant like fort som den kom. Radongassen ble først et problem når eldre hus ble etterisolert, og for nyere bygg som er satt opp med større krav til tetthet.
Nybygg etter dagens standard utstyres med fordyrende gass-sperrer og ventilasjonsanlegg for å opprettholde et sunt inneklima.
Hvem bør måle radon
- Dersom du oppholder deg mye i leilighet med bakkekontakt eller i etasjen over dette, og bygget ikke har radonsperre eller ventilasjonsanlegg, bør det foretas en radonmåling.
- I følge kravene i strålevernforskriften plikter alle som leier ut bolig å kontrollere radonnivået i utleieboligen, samt å gjøre eventuelle utbedringer.
Tiltaksgrensene
Tiltaksgrense er satt til 100 Bq/m3, og radonnivået skal uansett ikke overstige grenseverdien på 200 Bq/m3.
Måling av radon
Måling av radonforekomster kan gjøres på flere måter, men GCMM finner måling med Canary Digital mest kostnadseffektivt og pålitelig. I forhold til bl.a. sporfilm får du vite gjennomsnittlig radonnivå over forskjellige tidsperioder.
Tiltak mot radon
GCMM har mange kunder som har ettermontert Mitsubish VL-100 miniventilasjon i bolig, utleiebolig og kontormiljø med gode resultater, og opplever en økende trend med å benytte miniventilasjon i stedet for dyre, kompliserte ventilasjonsanlegg i brakker og nybygg.
Utdrag fra produktvurderinger av miniventilasjon:
- «Fra å måle radonkonsentrasjoner mellom 450–1000 Bq/m3 er de nå redusert ved ny måling til 5–33 Bq/m3.»
- «Etter kun en uke med VL-100 så hadde radonnivået sunket fra 522 Bq/m3 til kun 79 Bq/m3 i gjennomsnitt. Dette er en leilighet på 45 kvadrat med 220 cm takhøyde. Alle innerdører stod åpne.»